Området

Sjogarps-området med nuvarande bostäder på sluttningarna ner mot Vättern, ligger på mark som tillhörde gården Sjogarp.

Sjogarp (även Sjögarp) omnämns redan 1399 som Syoathorrp och anges i jordeboken från 1539 som ett kronohemman. Läget intill Vättern bör förklara namnet, där avslutningen "torp" antyder att det är en nyanlagd gård under sen förhistorisk tid/tidig medeltid.

Mellan Sjogarp och Munkaskog i norr, visar äldre lämningar att en mindre väg/stig har gått utmed Vätterstranden, vilken troligen ingick i ett lokalt gårdsvägnät som band samman gårdarna utmed Vättern. Den mindre vägen längs Vätterstranden finns även med i kartorna över Munkaskog och Sjogarp från 1800-talets början.

BRF Sjogarp ligger i kanten av den större bokskog, troligen den nordligaste i Europa, som idag är naturskyddsområde. Enligt tradition planterades bokbeståndet i början av 1600-talet på uppdrag av Per Brahe d.ä. Det finns dock anledning att ifrågasätta om bokarna överhuvud planterats och framför allt att detta skall ha skett redan under 1600-talet.

De äldre stigarna/vägarna utmed Vätterstranden, förbi beteshagar och genom bokskogen,  finns fortfarande kvar och inbjuder till sköna  promenader med BRF Sjogarp som utgångspunkt. Strax söder om Sjogarp finns Domsand på kort cykelavstånd med badstränder och småbåtshamn. Någon mil norr om Sjogarp ligger Baskarps sand med sina sandstränder som påminner om Medelhavet.

Habo kommun är landets snabbast växande kommun, med dynamik och optimism som präglar samhället. Ett större bostadsområde byggs i direkt anslutning till Sjogarps-rondellen och väg 195. Kärnekulla är kommunens senaste stadsdel med drygt 800 nya lägenheter i flerfamiljshus och villor, med ny skola, förskola, idrottshall, livsmedelsaffär, mindre butiker, gym, caféer och restauranger - allt på nära gångavstånd från BRF Sjogarp.